top of page

Η 1η διαβούλευση φορέων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έγινε ηλεκτρονικά, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από σχετική ενημέρωση, οι φορείς είχαν προθεσμία 15 ημερών ώστε να υποβάλλουν τις απόψεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη πόλη της Σπάρτης αλλά και γενικότερα με τις μετακινήσεις εντός του Δήμου αλλά και να προτείνουν λύσεις και μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Από τη διεξαγωγή της διαβούλευσης και των απόψεων των φορέων έγινε φανερό ότι στην κοινωνία της Σπάρτης έχει ωριμάσει η απόφαση για αλλαγές σε σχέση με τη σημερινή ταυτότητα του αστικού περιβάλλοντός και γενικότερα της λειτουργίας της πόλης. Διαπιστώθηκαν προβλήματα για τα οποία ζητείται να βρεθούν λύσεις και φάνηκε ότι υπάρχει η κοινωνική συναίνεση για αυτό. 


Αναφερόμενοι στο αστικό περιβάλλον δεν περιοριζόμαστε μόνο στο υπόβαθρο, αλλά περιλαμβάνουμε και  όσα συμβαίνουν σε αυτό, για την καθημερινή ζωή στην πόλη, τις ροές, και φυσικά τις δραστηριότητες και την παρουσία των ανθρώπων στον δημόσιο χώρο. Οι προσδοκίες της πόλης, το όραμά της, αφορούν ένα μεγαλύτερο ποσοστό ήπιων μετακινήσεων και περισσότερους ανθρώπους που θα περπατούν, θα στέκονται στον δημόσιο χώρο, θα κάνουν ποδήλατο. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενεργών μετακινήσεων και οι απαραίτητες υποδομές. 


Στις προσδοκίες αυτές θα πρέπει να ενσωματωθεί η αντιμετώπιση ευρύτερων σοβαρών προβλημάτων, όπως η αλλαγή του κλίματος, απέναντι στα οποία όλοι έχουν ευθύνες και από όλους ζητείται να κινητοποιηθούν. Το γεγονός ότι η Σπάρτη βρίσκεται στο εσωτερικό μιας ευρύτερης περιοχής, ευαίσθητης περιβαλλοντικά,, βάζει στους σχεδιαστές και στους διοικούντες περισσότερες ευθύνες προκειμένου να ασκηθούν πολιτικές απέναντι στην αλλαγή του κλίματος, που θα αφορούν επίσης τη ρύπανση, τον θόρυβο, τον κορεσμό, τα ατυχήματα, την αισθητική των δημόσιων χώρων και την οικονομία, στο πρότυπο σχετικών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Να τονιστεί ότι λόγω της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, η 1η  διαβούλευση ενημέρωσης φορέων πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά και οι απόψεις τους στάλθηκαν ηλεκτρονικά μέσω email. Οι απόψεις τους σχετικά με τα προβλήματα κινητικότητας της πόλης και των προτάσεων περιγράφονται στη συνέχεια αναλυτικά.  


ΚΤΕΛ Λακωνίας 
Ο φορέας μεταφορών ΚΤΕΛ Λακωνίας απέστειλε προτάσεις που αφορούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Σπάρτης με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής της πόλης και την προώθηση ενεργών μετακινήσεων χωρίς να πλήττονται και να αδικούνται άλλοι φορείς. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τον τομέα της στάθμευσης και τη μετακίνηση πεζών – ποδηλάτων. 


Ως προς τη διαχείριση στάθμευσης, προτείνεται η άμεση εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Σπάρτης,  δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης εντός της πόλης,  θέσπιση ωραρίων τροφοδοσίας των καταστημάτων κατά τις νυχτερινές ώρες, ελεγχόμενη στάθμευση στις οδούς εντός του οδικού δακτυλίου, εξαιρουμένων των μόνιμων κατοίκων με κατοικία σε δρόμο ελεγχόμενης στάθμευσης, αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών ενημέρωσης οδηγών για διατιθέμενες θέσεις στάθμευσης και μείωση των διατιθέμενων θέσεων στάθμευσης στις οδούς της κεντρικής περιοχής. 


Για το δίκτυο πεζού – ποδηλάτη προτείνεται η κατασκευή ποδηλατόδρομων και διαβάσεις πεζών με κυβόλιθους και σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ για τη δημόσια συγκοινωνία προτείνεται η βελτίωση των υφιστάμενων στάσεων λεωφορείων ως προς τη χωρητικότητά τους και την κατασκευή τους. 
Τέλος, ως προς το οδικό δίκτυο, κρίνεται αναγκαία η διάνοιξη όλων των οδών που προβλέπονται από κυκλοφοριακές μελέτες, όπως η Λυκούργου προς Μαγούλα, Πλατανιστά και η οδός Αναπήρων παρόχθια της Μαγουλίτσας μέχρι την Βυζαντίου. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η βελτίωση της ποιότητας του οδοστρώματος και ολοκλήρωσης της περιφερειακής οδού, η οποία θα μειώσει τις διαμπερείς ροές εντός της πόλης. 


Ένωση ποδηλατιστών (3Π)
Η Ένωση Ποδηλατιστών (3Π) είναι Ένωση η οποία ασχολείται με ζητήματα που αφορούν το (Π)οδήλατο, την (Π)όλη και το (Π)εριβάλλον. Έτσι, τα προβλήματα της πόλης της Σπάρτης που ανέφεραν βασίζονται στους τρεις αυτούς άξονες. Για το ποδήλατο, η έλλειψη δικτύου ποδηλατόδρομων, τόσο εντός του ιστού της πόλης όσο και δικτύου σύνδεσής της με τα υπόλοιπα χωριά, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες. Εκτός από τις υποδομές, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και η μη επαρκής συντήρηση των υφιστάμενων επηρεάζουν αρνητικά την πρόθεση χρήσης ποδηλάτου. 
Ως προς την πόλη, η έλλειψη πρασίνου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει το περπάτημα, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι υψηλές. Παράλληλα, η έλλειψη καλού φωτισμού στις περισσότερες γειτονιές της πόλης εξηγεί το μικρό ποσοστό περπατήματος. Για το οδικό δίκτυο, αναφέρεται ότι σε πολλές διασταυρώσεις της πόλης έχουν προκληθεί τροχαία συμβάντα, ενώ μεγάλοι οδικοί άξονες δεν διαθέτουν διαχωριστική νησίδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περνούν απέναντι με ασφάλεια. Παράλληλα πρόβλημα αποτελεί η ύπαρξη δρόμων, που ενώ υπάρχουν στο σχέδιο πόλης, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Απόρροια αυτού είναι οι μη υλοποιημένοι δρόμοι και πολυάριθμα αδιέξοδα. 


Τα πεζοδρόμια της πόλης διακρίνονται για το μικρό τους πλάτος, το οποίο σε συνδυασμό με τα τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν χώρο έχουν περιορίσει το χώρο κίνησης των πεζών. Για τις υποδομές των ΑμεΑ τονίζεται ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη ραμπών ΑμεΑ στα πεζοδρόμια, αλλά και σε δημόσιους χώρους, ενώ οι υφιστάμενες ράμπες δεν εξυπηρετούν όπως θα έπρεπε τα άτομα αυτά. Σε συνδυασμό με την έλλειψη δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, η μετακίνηση των πεζών και των ποδηλατών είναι δύσκολη. 
Η παράνομη στάθμευση των οχημάτων σε πεζοδρόμια και πλατείες αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο, για το οποίο δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας. Γενικότερα, παρατηρείται έλλειψη από χώρους στάθμευσης τόσο οχημάτων όσο και βαρέων φορτηγών και κατά συνέπεια εντείνεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης. Σε αυτό συμβάλλει και η νοοτροπία των κατοίκων, όπως αναφέρει ο σύλλογος, οι οποίοι δεν σέβονται τους πεζούς και τους ποδηλάτες αλλά και τους δημόσιους χώρους. Από τις πιο σημαντικές αρτηρίες είναι η Λυκούργου, το οδόστρωμά της είναι στην στάθμη του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα να υπάρχει κατάληψη των πεζοδρομίων από αυτοκίνητα. 
Για το περιβάλλον της  πόλης, αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, τα οποία απειλούν τη δημόσια υγιεινή και την αισθητική της πόλης. Εκτός από αυτοκίνητα, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια ακόμα και διατηρητέα τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης, όπως το παλαιό δικαστικό μέγαρο. 


Εκτός από τα παραπάνω που σχετίζονται με το ΣΒΑΚ, η Ένωση ποδηλατιστών έχει θέσει ζητήματα που αφορούν τα οριοθετημένα ρέματα, την ανακύκλωση, τα όμβρια ύδατα και τα αδέσποτα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τη δημοτική αρχή για μελλοντικά έργα και δράσεις. 


Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας, οι δραστηριότητες που επηρεάζονται και επηρεάζουν την κινητικότητα τόσο την εσωτερική όσο και τη διερχόμενη από τον αστικό ιστό της πόλης της Σπάρτης είναι δυο: 
•    Η λειτουργία καταστήματος φυτοπροστατευτικών Μέσων και Λιπασμάτων: Τα καταστήματα αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες αγροτικής παραγωγής σε διαδημοτικό επίπεδο, τη συντήρηση του πρασίνου, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού αλλά και γλαστρικά είδη ή κηπευτικά είδη.  Για τη λειτουργία των καταστημάτων είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός σε καθημερινή βάση από φορτηγά και η εκφόρτωση κυρίως  λιπασμάτων μέσω συρόμενων φορτηγών ή και επικαθήμενων. Ταυτόχρονα, απαιτείται δυνατότητα πρόσβασης στάσης ή και στάθμευσης αγροτικών οχημάτων ή ΙΧ για προμήθεια και φόρτωση λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών μέσων και άλλων υλικών. 
Όλες αυτές οι λειτουργίες λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα. Το ωράριο εργασίας – λειτουργίας κυμαίνεται από 08:00 έως 15:00, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η λειτουργία επεκτείνεται και απογευματινές ώρες από 18:00 έως 21:00. Σε ετήσια βάση φόρτος παρατηρείται καθ’ όλο το έτος εξαρτώμενος από τα είδη των καλλιεργειών και των παρεμβάσεων, με εξαίρεση κυρίως τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο όπου και εκεί υπάρχει κάποια αλλά μικρότερη επισκεψιμότητα. Ως προς τις ημέρες, μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται όταν ο καιρός δεν είναι καλός διότι τότε οι παραγωγοί εφοδιάζονται με τις απαραίτητες προμήθειες για το επόμενο διάστημα. 
•    Λειτουργία Γραφείου Παροχής Επιστημονικών Συμβουλών σε συνδυασμό με ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων Ενιαίας Ενισχύσεως) ή όχι. Τα γραφεία αυτά παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για θέματα καλλιεργειών, προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων αλλά και δίνεται η δυνατότητα για υποβολή αίτησης ενισχύσεως από τους παραγωγούς μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ,όταν αυτά συνδυάζονται με ΚΥΔ. Παραγωγοί και αγρότες που επισκέπτονται αυτά τα γραφεία κατοικούν εκτός του οικιστικού ιστού της Σπάρτης και έτσι τα κριτήρια χωροθέτησής τους αφορούσαν την άνετη πρόσβαση και τη δυνατότητα στάθμευσης. Η αιχμή κίνησης στα γραφεία αυτά εντοπίζεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο όπου ξεκινούν οι προκηρύξεις για την υποβολή αιτήσεων σε προγράμματα ή σε άλλες δραστηριότητες. Κατά το υπόλοιπο διάστημα υπάρχει μια σταθερή ροή πελατών.


Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος
Ο Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος επισημαίνει βασικά προβλήματα της Σπάρτης αλλά παραθέτει και προτάσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της πόλης.  Έτσι, ως προς τα ζητήματα κινητικότητας, αναφέρει την απουσία ποδηλατόδρομων και την κακή ποιότητα των πεζοδρομίων, σε συνδυασμό με την κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα και υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, η περιοχή περιμετρικά του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου παρουσιάζει απουσία πεζοδρομίων, ενώ παρατηρείται έντονος κυκλοφοριακός φόρτος. Ταυτόχρονα, η μη συντήρηση των διαβάσεων θέτει σε κίνδυνο τους πεζούς, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίζουν κεντρικές αρτηρίες. 
Μεγάλος αριθμός προβλημάτων εντοπίζεται στον τομέα της στάθμευσης. Σύμφωνα με τον Σύλλογο,  υπάρχει έλλειψη οργανωμένων χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφενός την κατάληψη θέσεων στάθμευσης μακράς διαρκείας και αφετέρου έξαρση φαινομένων διπλοπαρκαρίσματος και παράνομης στάθμευσης. Ειδικότερα, τα μηχανοκίνητα δίκυκλα σταθμεύουν ανεξέλεγκτα σε δημόσιους χώρους και επί των πεζοδρομίων. Τα φαινόμενα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς υπάρχει τόσο έλλειψη επαρκών μέσων ελέγχου παραβατικότητας όσο και απουσία κατάλληλης σήμανσης. Λόγω της έντονης αυτής ζήτησης στάθμευσης, τα φορτηγά ανεφοδιασμού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εύρεσης χώρου στάθμευσης.


Η απουσία αστικής συγκοινωνίας είναι ένα ακόμη πρόβλημα της πόλης. Έτσι παρατηρείται ανισομερής κυκλοφοριακή επιβάρυνση κάποιες ώρες των εργάσιμων ημερών εξαιτίας ειδικών παραμέτρων (κακή χωροταξική κατανομή σχολικών συγκροτημάτων, συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φροντιστηρίων στο κέντρο της πόλης).


Το ζήτημα της διάνοιξης των οδών που δεν έχουν υλοποιηθεί όπως είναι η οδός Πλατανιστά και η Θερμοπυλών τονίστηκε και από αυτόν τον σύλλογο όπως επίσης και η έλλειψη κατάλληλης κουλτούρας και νοοτροπίας κινητικότητας υπέρ των πεζών και των ποδηλατών. 


Οι προτάσεις του συλλόγου για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στρέφονται υπέρ της ανάπτυξης ενεργών μετακινήσεων και υπέρ της δημιουργίας των απαιτούμενων υποδομών. Συγκεκριμένα ως προς τη στάθμευση αναφέρεται η επαναφορά του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στις οδούς Λυκούργου και Κων. Παλαιολόγου, η δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης τουλάχιστον 120 θέσεων συνολικά, με αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση οικοπέδων περιμετρικά του κέντρου, δημιουργία σημείων προσωρινής στάθμευσης για οχήματα εφοδιασμού με καθορισμό ωραρίου εφοδιασμού, ενώ μακροπρόθεσμα προτείνεται η αντικατάσταση των χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν των οδών Κων. Παλαιολόγου και Λυκούργου με ποδηλατόδρομο. Σε αυτούς τους δρόμους, για την εξυπηρέτηση των ΙΧ προτείνεται να δημιουργηθούν θέσεις αποβίβασης – επιβίβασης. 


Τέλος, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία δικτύου αστικής συγκοινωνίας mini bus προηγμένης τεχνολογίας, π.χ. ηλεκτρικά, τα οποία θα διασχίζουν τις οδούς Λυκούργου και Παλαιολόγου, αναπλάσεις – πεζοδρομήσεις στο κέντρο, αλλαγή θέσεων ταξί και μείωση αυτών, ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής για τη σωστή λειτουργία της κυκλοφορίας και δράσεις ευαισθητοποίησης για προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης στην πόλη.  


Σύλλογος ΑΜΕΑ Σπάρτης
Ο Σύλλογος ΑμεΑ Σπάρτης έθεσε το ζήτημα της τήρησης των κανονισμών, όπως για το φυσικό περιβάλλον με τον Οικοδομικό Κανονισμό Ν.4067/12 και για το ψηφιακό περιβάλλον με τους Ν. 3979/11, Ν. 4074/2012 και την ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/10.4.2012. Ως προς τις μελέτες, τα στάδια των προσχεδίων και την ολοκλήρωση κάθε έργου, τόνισε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται από ειδική επιτροπή με μέλη εξειδικευμένα, η οποία θα διαθέτει εκτελεστική και όχι απλά συμβουλευτική ικανότητα. Οι παρεκκλίσεις από την απαιτούμενη διαδικασία θα εγείρει αγώγιμες αξιώσεις έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια. 


Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος  «Το ΠΑΡΟΡΙ»
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου έθεσε το ζήτημα της πεζοδρόμησης της Κων/νου Παλαιολόγου από τη συμβολή της με την οδό Όθωνος – Αμαλίας έως τη Διοσκούρων και της Λυκούργου από τη συμβολή της με τη Λεωνίδου έως τη Χαμαρέτου. Πρόκειται για μια τολμηρή πολιτική πράξη, η οποία θα αλλάξει ριζικά την πόλη της Σπάρτης όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ανάλογες πεζοδρομήσεις. Πλέον, η πολιτική έχει στραφεί στον πεζό και στην ανάκτηση του χώρου με πολλές δράσεις να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του περπατήματος. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η πεζοδρόμηση αυτή θα ενισχύσει την οικονομία καθώς μόνο ο πεζός καταναλώνει. 


Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (Ο.Ε.Β.Ε.Λ)
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας ανέφερε πολλά σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Σπάρτης και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. 
Ως προς τη δημόσια συγκοινωνία αναφέρει ότι στους χώρους επιβίβασης/αποβίβασης είναι σταθμευμένα παράνομα οχήματα και να παρατηρείται τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να «κλείνουν» τον δρόμο για μερικά λεπτά για την αποβίβαση/επιβίβαση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συμφόρηση. Το ίδιο πρόβλημα προκαλείται από τα τουριστικά λεωφορεία τα οποία, αφού δεν υπάρχει περιφερειακή οδός, εισέρχονται εντός της πόλης της Σπάρτης. Για τα ταξί παρατηρείται συχνό διπλοπαρκάρισμα, κυρίως στο τέρμα των κεντρικών σταθμών ταξί (επί της οδού Παλαιολόγου). 


Ως προς το περπάτημα και το ποδήλατο, υπάρχει έλλειψη κουλτούρας από τους οδηγούς, οι οποίοι δεν σέβονται τους πεζούς. Σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών των πεζοδρομίων και πεζοδρόμων και την έλλειψη επαρκούς σήμανσης σε διαβάσεις, η μετακίνηση των πεζών δυσχεραίνεται περισσότερο. Οι ποδηλάτες δεν διαθέτουν συγκεκριμένες υποδομές, οπότε θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. 
Οι οδικές υποδομές είναι ένας τομέας ο οποίος παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις καθώς υπάρχει απουσία κυκλικών κόμβων ή φωτεινών σηματοδοτών σε επικίνδυνους κόμβους. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις μετακινήσεις είναι α) η έλλειψη περιφερειακής οδού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμπερείς ροές, και β) οδοί που δεν έχουν διανοιχθεί.


Ως προς πολιτικές για το αυτοκίνητο και τη διαχείριση στάθμευσης επισημαίνεται ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πολιτικές. Παρατηρούνται διπλοπαρκαρίσματα, απουσία μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης, ελάχιστοι νόμιμοι χώροι στάθμευσης … Όλα αυτά οδηγούν σε φαινόμενα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Έτσι, το περιβάλλον υποβαθμίζεται από την αυξημένη χρήση ιδιωτικής χρήσης οχημάτων και καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια. 


Ως προς τις εμπορευματικές μεταφορές, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο κανονισμού με τον οποίο θα τίθενται οι όροι (ωράριο, τύποι οχημάτων, κ.λπ.) προμηθειών των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων. 


Ένας άλλος τομέας στον οποίο υστερεί ο Δήμος είναι η μη αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφοριών & Επικοινωνιών. Σύμφωνα με τον φορέα, ο τομέας αυτός θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία της πόλης, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά της και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξή του στον Δήμο. 
Ο συγκεκριμένος φορέας, έχοντας κατανοήσει την αναγκαιότητα εκπόνησης ΣΒΑΚ στον Δήμο Σπάρτης και τη σημασία της διαχείρισης κινητικότητας, ιεράρχησε τους τομείς ανάλογα με τη σημαντικότητά τους και με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: 
•    Πολύ σημαντικό πρόβλημα: Υποδομές Εναλλακτικών Μέσων Μετακίνησης (Περπάτημα, Ποδήλατο), Δημόσιες Μεταφορές, Οδικές Υποδομές, Περιβάλλον και Ενέργεια, Διαχείριση Κινητικότητας, Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών
•    Σημαντικό πρόβλημα: Θέματα που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, Διαχείριση Στάθμευσης, Υποδομές και Διαχείριση Εμπορευμάτων, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, 


Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, όπως και των προηγούμενων φορέων, αναφέρονται σε βελτίωση υποδομών πεζοδρομίων και διαβάσεις πεζών, δημιουργία ποδηλατόπδρομων με στόχο τη χρήση του ποδηλάτου, κυρίως ως μέσου μετακίνησης και αναψυχής και σε ανάπτυξη συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων. Για τα τουριστικά λεωφορεία προτείνονται επιπλέον χώροι στάσης για την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών και επισκεπτών ενώ για τη δημόσια συγκοινωνία υποστηρίζεται ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ο περιορισμός του διπλοπαρκαρίσματος. Για τα ταξί προτείνεται η μετάθεση της πιάτσας ταξί με κύριο άξονα όμως την ύπαρξη ικανού αριθμού ταξί στο κέντρο της πόλης.  


Για τα οχήματα τροφοδοσίας επιχειρήσεων τονίζεται η ανάγκη για επιβολή και αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων τύπων (1,5 - 3 τόνων ωφέλ/μου φορτίου) οχημάτων και ωρών προμήθειας των επιχειρήσεων - καταστημάτων με εμπορεύματα και πρόβλεψη για σημεία ολιγόλεπτης στάσης αυτών των οχημάτων για την εκφόρτωση και μεταφορά στις επιχειρήσεις των εμπορευμάτων.


Η μη λειτουργία ελεγχόμενης στάθμευσης στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο της πόλης, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε πολλές περιπτώσεις και η απουσία επαρκούς αριθμού δημοτικών χώρων στάθμευσης είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των εισερχομένων αυτοκινήτων στο κέντρο και στη δύσκολη εξεύρεση θέσεων στάθμευσης. Οπότε, η επαναφορά του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής (αναζήτηση θέσεων μέσω sms, εφαρμογής, κ.λπ.) και η εξεύρεση κατά το δυνατόν περισσότερων θέσεων οργανωμένης στάθμευσης κρίνονται απαιτούμενες ενέργειες.


Για τις οδικές υποδομές σημαντικό ρόλο κατά την Ομοσπονδία θα διαδραματίσει η διάνοιξη των οδών: 
    Θερμοπυλών (1. μεταξύ οδών Αγίου Νίκωνος & Αρχιδάμου. 2. μεταξύ των οδών Λυσάνδρου & Πλατανιστά. 3. Στο τέρμα και σύνδεσή της με την Ιωάννου Θεοδωρακοπούλου).
    Πλατανιστά: μεταξύ των οδών Διοσκούρων & Θερμοπυλών. 
    Χαμαρέτου: μεταξύ των οδών Παυσανίου & Αφροδίτης.
    Η συνέχεια της Παυσανίου και της Αφροδίτης


Επισημαίνεται επίσης ότι στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, από τη συμβολή της με την οδό Αγησιλάου και Όθωνος Αμαλίας, να κατασκευαστεί σύνδεσή της -μέσω της οδού Βυζαντίου- με το τέλος της οδού Λυκούργου. Το συγκεκριμένο αυτό αδιάνοιχτο τμήμα της περιφερειακής οδού είναι οδικό έργο στρατηγικής και ζωτικής σημασίας για την πόλη αφού θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση του κέντρου από τα οχήματα, κινούμενα προς και από τις περιοχές Μαγούλας, και φυσικά του Μυστρά. Είναι ένα σύνθετο έργο, επιβάλλεται όμως να συνδυαστεί με κατασκευή πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου καθώς προτείνεται και η ανάπλαση της πέριξ της όχθης του διερχόμενου παραπόταμου του Ευρώτα, του Κνακίωνα (Μαγουλίτσας). Ταυτόχρονα από το σημείο του τέρματος της οδού Λυκούργου (και του κόμβου που απαιτείται), προτείνεται να κατασκευαστεί το τμήμα της περιφερειακής οδού, διερχόμενο από την περιοχή Αγίου Δημητρίου, πάνω από την οδό Πλατανιστά, δυτικά και βόρεια της Αρχαίας Σπάρτης, όπου και θα καταλήγει στο ύψος του «ΦΙΞ» (είσοδος πόλης - χώρος του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου).


Τέλος, προτείνονται αναπλάσεις αστικού πρασίνου, εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλεκτρικά οχήματα και εισαγωγή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

bottom of page